Doe en Zijnsmodus – het leven als lijstje

Voor veel mensen in onze cultuur is het gewoon om elke dag te leven alsof het een ‘te doen’ lijstje is. Het probleem is dat deze houding geen ruimte maakt voor creativiteit of verandering. Ook is er geen ruimte voor een vraag als: wil ik dit wel op mijn lijstje?

Het is ook heel gewoon om voortdurend bezig te zijn. Zelfs als er even niets hoeft, zitten we vaak op facebook of tv te kijken.

We zitten nauwelijks meer gewoon stil.

We noemen dit de DOE MODUS. Het voortdurend maar doen, aan verwachtingen volDOEN, doelen bereiken, problemen oplossen etc. Het is uiteraard nuttig om dingen gedaan te krijgen, maar je doet jezelf tekort als je hele leven het afwikkelen van een lijstje is.

Met deze training gaan we het gebied tussen actief bezig zijn en slapen onderzoeken. Je kunt namelijk ZIJN zonder gelijk iets te moeten, zonder te reageren, zonder actief te hoeven zijn.

Dit noemen we de ZIJNSMODUS.

In grootmoeders tijd – toen licht ’s avonds nog een luxe was – was het gewoon om te ‘schemeren’. Het was nog niet nodig om de lampen aan te doen (en olie op te maken), maar het was ook niet licht meer. In die schemer periode kon er niet zoveel. Je kon praten en nadenken, je kon zitten, lopen… Maar lezen, klusjes doen, kaarten … daarvoor was het niet licht genoeg.

Die rust gaan we weer opnieuw ontdekken.

Kijk of je iets van dat gevoel in de bodyscan kunt brengen.

Doe de oefening met aandacht, niet in slaap, maar zonder dat er iets hoeft. En zonder jezelf te veroordelen voor afdwalen. Breng eenvoudig je aandacht weer terug, telkens dat je merkt dat je er niet bij bent.

De doe- en de zijnsmodus worden vaak in sessie 2 van de 8-weekse mindfulness training uitgelegd.