Mindfulness Terminologie

Mindfulness = Gezonde Aandacht

Bij het oefenen van mindfulness kom je steeds weer terug bij gezonde aandacht voor jezelf. Je begint met lichaamsbewustzijn: wat voel ik in mijn tenen, mijn schouders enzovoorts. Vervolgens komen ook gedachten en gevoelens aan bod.

Je leert met vriendelijke aandacht naar jezelf te kijken.

Je mag er helemaal zijn.

MBSR = Mindfulness Based Stress Reduction

Het acht-weekse MBSR programma is ontworpen door Jon Kabat-Zinn. Het is bewezen effectief in stress reductie en omgang met pijn. Daarnaast traint het concentratie en helpt het met zelf-inzicht.

Het MBSR programma is een gebalanceerd programma met onder andere de volgende onderdelen:

  • Body-scan
  • Zitmeditatie
  • Bewegen in Aandacht
  • Psycho-educatie

MBCT = Mindfulness Based Cognitive Therapy

Een op het MBSR gebaseerd acht-weeks programma dat mensen helpt hun depressieve neigingen te reguleren waardoor ze gelukkiger worden. De oefeningen in de MBCT zijn ongeveer 90% indentiek aan het MBSR programma. De meeste trainers gebruiken de adempauze, ontwikkeld binnen MBCT, ook als ze het MBSR programma aanbieden, waardoor beide programma’s nog dichter bij elkaar zijn komen te liggen.

Het voornaamste verschil tussen MBCT en MBSR is dat in MBCT de psycho-educatie speciaal op depressie gericht is, waar in het MBSR programma meer algemene stress-educatie gegeven wordt.

Bewegen in Aandacht = In deze cursus eenvoudige oefeningen uit hatha yoga

Het gaat bij bewegen in aandacht niet om gymnastiek of presteren.

Een flexibeler en krachtiger lichaam is een bij-effect van de oefeningen, maar niet het doel. In plaats daarvan oefenen we om bewust bij ons lichaam te blijven, ook als het in beweging is. We leren fysieke grenzen te respecteren, in plaats van er overheen te gaan.

Bodyscan = Een oefening in je hele lichaam in je aandacht nemen

Mindfulness Yoga = Zie: bewegen in aandacht.

Psycho-educatie = Leren hoe lichaam, emoties en gedachten op elkaar inwerken

Zitmeditatie = Zitten en je aandacht ergens op richten

Zitmeditatie begint in de MBSR traditie met aandacht voor je ademhaling. Vervolgens wordt dit uitgebreid naar gedachten, emoties en (als laatste) alles wat op komt.