Bodyscan: tips en instructie

HET MIDDEN VAN HET LICHAAM
IN HET MIDDEN VAN HET LICHAAM STAAT HET LEVEN STIL;
DAAR BEWEEGT NIETS; MISSCHIEN EEN GRASHALM,
EEN WEINIG MUZIEK, EEN PAAR WOLKEN.
DAAR WOONT OOK DE KLEINE GOD VAN HET GEDULD.
HIJ KNIELT EN KIJKT OVER DE AARDE;
HIJ ZIT MET GEBOGEN BENEN EN VOLGT EEN PAAR VOGELS DIE VERDWIJNEN IN DE VERTE.
HIJ ZEGT NIETS WAT DE MENSEN KAN SCHADEN
OF DE VOGELS. ALLES IS EENDER,
DENKT HIJ, VOOR ZOVER HIJ DENKT.
HANS ANDREUS

De bodyscan is een lichaamsverkenning. We leren het lichaam aandacht te geven zonder er gelijk een oordeel bij te betrekken. Je lichaam is wat het nu eenmaal is. Of je nu gezond bent of problemen met je lichaam hebt, zoals het nu is – daar zul je het mee moeten doen.

Je kunt met je lichaam om leren gaan zoals je met een kind om gaat: met liefdevolle aandacht, accepterend dat het is zoals het nu is.

Doordat we het lichaam aandacht gaan geven, krijgen we meer gevoel voor lichaamssignalen. Het lichaam weet wat goed voor ons is: meer bewegen of juist meer rust nemen, de adem stokt als het eng wordt, het hart gaat bonken als het spannend wordt.

Op die manier geeft het lichaam ons signalen die niet alleen iets zeggen over het lichaam zelf, maar ook over onze eigen emoties.

IEDEREEN ACCEPTEERT ME AL ZOALS IK BEN, NU IK NOG.
LOESJE

TIPS BODYSCAN

In het algemeen: je werkt met de audio (cd, video of mp3) om het jezelf makkelijk te maken. Als je in slaap valt of tijdelijk afgeleid bent, en je merkt het, dan ga je verder waar de cd op dat moment is. Dus je gaat niet in zitten halen wat je gemist hebt.

SLAAP

Omdat we de bodyscan liggend doen, hebben veel mensen – vooral aan het eind van de dag – de neiging in slaap te vallen. Aan de ene kant is dit niet erg: blijkbaar had je het nodig. Aan de andere kant heb je dan dus niet geoefend in met aandacht aanwezig zijn bij je lichaam.
Om in slaap vallen te voorkomen kun je een aantal dingen doen:

  • De ogen open houden
  • De lichaamsverkenning niet op een bed, maar op een harde ondergrond doen
  • Je lichaam bewegen: schouders, tenen, handen – wat maar lekker voelt

APOLOGY
I ADMIT
IT WASN’T THE PLAN
TO SLEEP
DURING THE BODYSCAN
BUT THEN THAT VOICE SO TENDER
I HAD NOT CHOICE BUT TO SURRENDER…

GEDACHTEN

Je zult merken dat afleidende gedachten telkens weer terug komen in deze training. Dit hoort erbij: onze geest gaat in rust nu eenmaal van alles overdenken. Van relaties tot de boodschappen.
De oefening is, telkens weer, om dan je aandacht terug te brengen bij waar je mee bezig was. In dit geval de Bodyscan. Het heeft geen zin jezelf op de kop te geven – oefen jezelf er in je aandacht op een vriendelijke manier terug te brengen.

SUCCES, FALEN

Er is geen juiste of foute manier om deze oefeningen te doen. Er is geen medaille voor de beste bodyscan meditatie. De ene keer gaat het makkelijk, de andere keer is het zwaar omdat je van alles aan je hoofd hebt. Dat hoort erbij.
Op het moment dat het moeilijk is, is het des te belangrijker om jezelf een schouderklopje te geven dat je geoefend hebt. Ophouden is juist op dat soort momenten heel verleidelijk, dus je bent goed bezig als je doorgezet hebt.
En als je maar even geoefend hebt – wees dan blij met wat je wel gedaan hebt, in plaats van jezelf op de kop te geven om wat je niet gedaan hebt.

VERWACHTINGEN

Persoonlijke groei is geen lineair proces. Het gaat er bij mindfulness telkens weer om dat je observeert waar je op dat moment bent. Verwachtingen helpen daar niet bij – ze kunnen je ervan weerhouden te zien wat er is.
Uiteindelijk is het met al deze oefeningen heel eenvoudig (maar tegelijkertijd moeilijk): het gaat er om het gewoon te doen.

De bodyscan zit doorgaans in sessie 1, 2 en 8 van de 8-weekse mindfulness training.