Automatische piloot en Mindfulness > oefeningen en tips

We doen allemaal een heleboel op de automatische piloot. Dat is normaal. Het zou niet handig zijn om overal over na te moeten denken. Fietsen? Hoe doe ik dat ook alweer? Ademhalen? Hoe werkt dat?

De automatische piloot heeft echter ook een nadeel: je bent niet bewust bezig met wat je aan het doen bent. Wat je niet bewust doet, kun je ook niet aanpassen.

Met mindfulness gaan we niet opeens alles bewust doen. Dat kan niet en het is ook niet nodig. In plaats daarvan leren we momenten aan van bewust ZIJN – zodat we, als dat nodig is, in die automatische processen in kunnen gaan grijpen.

Omdat de automatische piloot zo diep in ons systeem zit ingebakken, kost het tijd om hier greep op te krijgen, vandaar dat de training het beste werkt als je zoveel mogelijk mee doet. De training is een soort conditietraining voor de geest.

Deze oefening zit in week 1 van de meeste Mindfulness trainingen.

Mindfulness Oefening

Kies een routine activiteit – dus iets wat je dagelijks doet, en altijd op het zelfde moment – en probeer die een week lang mindful te doen.

Het kan het beste een activiteit zijn waarbij je niet gestoord wordt. Niet te lang, maar ook niet zo kort dat het voorbij is voor je er erg in hebt.

Doe de activiteit iets langzamer dan je normaal zou doen.

Voorbeelden:

  • Tanden poetsen
  • Je fiets uit de schuur halen
  • De eerste hap van je ontbijt
  • Jezelf afdrogen na  het douchen