Loopmeditatie – bewegen in aandacht

De vier grondhoudingen van de mens zijn zitten, lopen, staan en liggen. Er zijn veel zenscholen, die voor de meditatie de voorkeur geven aan het zitten, en het lopen slechts als een soort snelle gymnastische verpozing tussen de zitperiodes beschouwen, opdat de benen niet afsterven. Maar in ons huidige westerse leven zitten we al zo veel: aan de computer op het werk, (…) in de auto, in de file, in het vliegtuig, in de bioscoop en zelfs in de meditatiehal bij het mediteren. Dan is het een verademing te leren hoe je aandachtig en ontspannen kunt lopen en tegelijk mediteren.

Bron: “De geur van versgemaaid gras, Thich Nhat Hanh” (Thich Nhat Hanh)

Mediteren tijdens het lopen is heel eenvoudig: het is een vorm van bewegen in aandacht waarbij je telkens weer je aandacht terugbrengt naar het lopen zelf.

Je kunt dit ‘formeel’ oefenen: 5 tot 20 minuten, of ‘informeel’ – op het station terwijl je staat te wachten bijvoorbeeld. Kies voor de formele beoefening een vaste route waar je niet gestoord wordt, zodat je daar niet over hoeft na te denken. Het kan zelfs heen en weer lopend op je yoga-matje.

Je begint met een moment van bewust staan: doe een korte bodyscan. Dan ga je langzaam lopen.

Merk op:

  • Dat je je voet op tilt
  • Dat je je voet neer zet
  • Dat je je voet afwikkelt

Tijdens het lopen is het helpend om af en toe terug te gaan naar je ademhaling: adem je normaal? En dan weer:

Merk op: Dat je je voet op tilt…

Sluit af met nog een paar minuten bewust staan.