Bij jezelf zijn – Jon Kabat-Zinn Mindfulness Citaat

Je bent niet gewend jezelf toe te staan alleen maar bij je eigen geest te zijn, en het duurt dan ook een poos eer je je bij de rijkdom daarvan op je gemak voelt. Het lijkt wel wat op een ontmoeting met een vriend(in) die je in jaren niet hebt gezien. In het begin ben je misschien een beetje stuntelig, omdat deze persoon eigenlijk niet meer kent, niet goed weet hoe je met hem of haar moet omgaan. Er is misschien wat tijd nodig om de band te herstellen, om weer met elkaar vertrouwd te raken. (Jon Kabat-Zinn, Gezond leven met mindfulness, handboek meditatief ontspannen, p. 93)

Dit is misschien wel het moeilijkste van mediteren. Kabat-Zinn suggereert hier dat dit over gaat, maar na 4 jaar mediteren speelt het nog steeds een rol in mijn dagelijkse meditatie beoefening. Er is een weerstand om te gaan zitten en gewoon te blijven bij wat is.

Als je er over nadenkt is het wat treurig: Als het al moeite kost om 15 minuten bij jezelf te blijven, zorg je dan wel voor jezelf? 15 minuten is niet zoveel tijd. Zelfs 45 minuten (daar werken we in de MBSR cursus naartoe) is niet zoveel.

Kabat-Zinn benadert het positief, in dit citaat: neem de moeite jezelf te leren kennen, door gewoon stil te blijven zitten en te kijken wat er gebeurt. Wat je dan tegenkomt is een grote rijkdom. De rijkdom van vertrouwd raken met jezelf.

Mijn hele recensie van Gezond Leven met Mindfulness van Jon Kabat-Zinn.