Automatische piloot en Mindfulness > oefeningen en tips

We doen allemaal een heleboel op de automatische piloot. Dat is normaal. Het zou niet handig zijn om overal over na te moeten denken. Fietsen? Hoe doe ik dat ook alweer? Ademhalen? Hoe werkt dat?

De automatische piloot heeft echter ook een nadeel: je bent niet bewust bezig met wat je aan het doen bent. Wat je niet bewust doet, kun je ook niet aanpassen.

Met mindfulness gaan we niet opeens alles bewust doen. Dat kan niet en het is ook niet nodig. In plaats daarvan leren we momenten aan van bewust ZIJN – zodat we, als dat nodig is, in die automatische processen in kunnen gaan grijpen.

Omdat de automatische piloot zo diep in ons systeem zit ingebakken, kost het tijd om hier greep op te krijgen, vandaar dat de training het beste werkt als je zoveel mogelijk mee doet. De training is een soort conditietraining voor de geest.

Deze oefening zit in week 1 van de meeste Mindfulness trainingen.

Mindfulness Oefening

Kies een routine activiteit – dus iets wat je dagelijks doet, en altijd op het zelfde moment – en probeer die een week lang mindful te doen.

Het kan het beste een activiteit zijn waarbij je niet gestoord wordt. Niet te lang, maar ook niet zo kort dat het voorbij is voor je er erg in hebt.

Doe de activiteit iets langzamer dan je normaal zou doen.

Voorbeelden:

  • Tanden poetsen
  • Je fiets uit de schuur halen
  • De eerste hap van je ontbijt
  • Jezelf afdrogen na  het douchen

Ademruimte – korte mindfulness oefening voor in de drukte!

ademruimteMindfulness is vooral van waarde als het ons helpt om in het dagelijks leven beter met stress om te gaan. De Ademruimte is precies hiervoor bedoeld: als het moeilijk wordt, of als je teveel opgaat in een taak en over wil stappen naar iets anders.

De oefening kan ongeveer drie minuten duren. Zorg dat je voor elke stap genoeg tijd neemt om er echt ‘in’ te komen.

Stap 1

Waar ben je nu? Wat zijn je ervaringen? Observeer de volgende aandachtsgebieden:

  • Je lichaam
  • Je emoties
  • Je gedachten

Stap 2

Breng je aandacht naar je ademhaling.

Stap 3

Breid je aandacht weer uit: naar je hele lichaam. Je kunt weer toelaten van wat opkomt: lichamelijke sensaties, gedachten en emoties.

Adem ermee.

Vraag jezelf af: wat heb ik nu nodig?

Bovenstaande afbeelding is beschikbaar als briefkaart en op een koffiekop.